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Far Breton

traduction française ici

Far Breton is a typical specialty of French Brittany. It consists of a kind of cake with a consistency and recipe similar to flan but with the addition of flour. In addition, some fruit is added - which was not in the original recipe - which is usually pitted prunes and an alcoholic flavoring, usually rum.

French Britain was populated by Celts fleeing the Saxon invasions of England, for this reason they referred to the island as "Great Britain" and their new homeland simply as "Britain". The current inhabitants have maintained their Celtic language for centuries, although in decline with respect to the dominant French.

It is very easy to do and it is really tasty. If you do not have prunes you can use apple, pear,  pitted raisins. Also if you prefer you can use pomace, brandy, anise etc instead of rum.

INGREDIENTS :

  • 250 grams (1 cup and a half) of white wheat flour
  • 200 grams (1 cup)  of granulated sugar
  • 1 liter (5 cups) of whole milk
  • 4 large eggs
  • A dozen pitted prunes
  • A cup of rum (200 ml)
  • A pinch of salt
  • Unsalted butter

In a bowl, beat the eggs with the sugar until a kind of cream forms. Then we add the sifted flour, the milk, the rum and the pinch of salt (the salt is used to enhance the sweet as our tongue better captures the flavor of the sugar if it contrasts it).

We grease a round mold that can go into the oven with butter. We place in the bottom, regularly distributed, the prunes. Then we pour the contents of the bowl.

We preheat the oven to 200 degrees (392 F). We introduce the mold for 40 minutes. To check if it is well done we stick a toothpick in the center and if when we take it out it is dry we can remove it. It is allowed to cool to room temperature and is then placed in the refrigerator.

It is really good, I recommend it.
 
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Le Far Breton est une spécialité typique de la Bretagne française. Il se compose d'une sorte de gâteau avec une consistance et une recette similaires au flan mais avec l'ajout de farine. De plus, certains fruits sont ajoutés - ce qui n'était pas dans la recette originale - qui sont généralement des pruneaux dénoyautés et un arôme alcoolisé, généralement du rhum.

La Grande-Bretagne française était peuplée de Celtes fuyant les invasions saxonnes de l'Angleterre, pour cette raison ils appelaient l'île « Grande-Bretagne » et leur nouvelle patrie simplement «Bretagne ». Les habitants actuels ont conservé leur langue celtique pendant des siècles, bien qu'en déclin par rapport au français dominant.

C'est très facile à faire et c'est vraiment délicieux. Si vous n'avez pas de pruneaux, vous pouvez utiliser des pommes, des poires, des raisins secs dénoyautés. De plus, si vous préférez, vous pouvez utiliser du marc, du cognac, de l'anis, etc. à la place du rhum.

INGRÉDIENTS :

  • 250 grammes (1 tasse et demie) de farine de blé blanche
  • 200 grammes (1 tasse) de sucre cristallisé
  • 1 litre (5 tasses) de lait entier
  • 4 gros oeufs
  • Une douzaine de pruneaux dénoyautés
  • Une tasse de rhum (200 ml)
  • Une pincée de sel
  • Beurre sans sel

Dans un bol, battre les œufs avec le sucre jusqu'à ce qu'une sorte de crème se forme. Puis on ajoute la farine tamisée, le lait, le rhum et la pincée de sel (le sel sert à rehausser le sucré car notre langue capte mieux la saveur du sucre si elle le contraste).

On graisse un moule rond qui peut aller au four avec du beurre. Nous plaçons dans le fond, régulièrement répartis, les pruneaux. Ensuite, nous versons le contenu du bol.

Nous préchauffons le four à 200 degrés (392 F). Nous introduisons le moule pendant 40 minutes. Pour vérifier si c'est bien fait on colle un cure-dent au centre et si quand on le sort il est sec on peut l'enlever. Il est laissé refroidir à température ambiante et est ensuite placé dans le réfrigérateur.

C'est vraiment bien, je le recommande.

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